WO I: De Luchtoorlog

webquest - webkwestie

Inleiding

De mens heeft altijd al willen vliegen. Hoog in de lucht tussen en zo vrij zijn als de vogels. Er zijn vele legenden over mensen die vleugels maakten waarmee ze probeerden te vliegen. Vanaf het eind van de 19e eeuw werden voor het eerst serieuze pogingen gedaan met machines. In 1903 ging de grote droom van de mensheid in vervulling. Eindelijk konden we vliegen! De gebroeders Wright uit Amerika krijgen het eerste echte vliegtuig in de lucht en houden dit ongeveer 12 seconden vol. Nog maar heel kort dus.

Na de korte vlucht breekt er over de hele wereld een race uit om de volgende te zijn die een vliegtuig de lucht in krijgt. Niet alleen dat, ook wilde men het record van 12 seconden verbreken. Door deze race werden vele nieuwe ontdekkingen gedaan, want iedereen wilde de beste zijn. Het werd uiteindelijk mogelijk om grotere afstanden te vliegen en er konden zelfs meerdere personen mee aan boord.

Van verschillende machtige landen zoals Engeland en Duitsland zag de legerleiding het vliegtuig als een zeer handig middel. Ze konden het vijandelijk gebied bekijken, snel ergens komen en dus snel informatie overbrengen. Veel sneller dan de zeppelins en observatieballonnen die tot dan toe waren gebruikt.

In september 1913 vindt het eerste luchtgevecht plaats. Piloten verkenden het gebied van de vijand, daarom werd het steeds belangrijker om vliegtuigen uit de lucht te kunnen schieten. Een Servische piloot schiet vanuit zijn cockpit een andere piloot neer met zijn revolver. Vanaf dat moment worden alle piloten die voor het leger werken uitgerust met pistolen en geweren.

Afbeelding van Pixabay